Welke soort verzekeringen zijn er?
Welke soort verzekeringen zijn er nou eigenlijk? Wij, van Poliswaker, specialiseren ons op de particuliere verzekeringsmarkt. Ook als particulier loopt u risico’s. Schade aan uw auto, een flinke waterschade in uw woning, of een juridisch geschil met uw buren. Een aantal voorbeelden, waar dagelijks weer veel personen tegen aan lopen.
In dit artikel zouden wij u graag een overzicht willen geven van de meest- voorkomende particuliere schadeverzekeringen.
Woonhuisverzekering
Uw woonhuis is uw grootste bezit. Door middel van een opstalverzekering verzekerd u uw woning tegen bepaalde risico, zoals brand, waterschade, stormschade, en dergelijke risico’s. Zowel het eigen risico, als de dekking, verschillen per verzekeraar. Het is belangrijk dat de verzekering aansluit op uw situatie. Heeft u bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak? En zijn deze wel automatisch meeverzekerd?
Inboedelverzekering
Naast de woning zelf, heeft u ook spullen in de woning zelf staan. U kunt hierbij denken aan uw bankstel, een televisie, maar zelfs uw kleding is onderdeel van de inboedelverzekering. Bescherm uw inboedel met de juiste verzekering, aangepast op uw situatie.
Aansprakelijkheidsverzekering
Fietst u per ongeluk tegen een auto aan? Of loopt iemand door u letselschade op? Daarvoor bieden wij de aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren aan. Een verzekering met een lagere premie (vaak onder de 5 euro per maand, afhankelijk van de gezinssamenstelling), en een hoog verzekerd bedrag (van 1.250.000 euro tot 2.500.000 euro). Dit verzekerd bedrag geeft tevens het belang van deze verzekering wel aan. U kunt aansprakelijk worden gesteld voor forse (letsel)schades. Een aansprakelijkheidsverzekering is dan ook onmisbaar.
Doorlopende reisverzekering
De doorlopende reisverzekering is er in velen soorten. U kunt de reisverzekering afstemmen op uw toekomstige reisplannen. Gaat u bijvoorbeeld buiten Europa op vakantie? Dan heeft u een werelddekking nodig. Wintersportdekking is ook vaak niet standaard. Zorg dat uw verzekering aansluit op uw reisplannen, om niet voor nare verassingen te komen te staan. Één van de belangrijkste dekkingen bij een reisverzekering zijn de medische kosten. De zorgverzekering dekt niet altijd de volledige medische kosten in het buitenland.
Rechtsbijstandsverzekering
Niemand zit te wachten op een juridisch geschil. Toch kan het iedereen overkomen.
Een geschil met een werkgever? Of blijken er verborgen gebreken te zijn aan een net- aangekochte woning? Het inschakelen van juridische hulp is een kostbare aangelegenheid. Advocaten rekenen uurtarieven van meerdere honderden euro’s. Met een rechtsbijstandsverzekering betaald u een vast bedrag per maand. Mocht u toch in een juridisch geschil betrokken raken, kunt u terug vallen op uw verzekering.
Autoverzekering
U dient uw auto minimaal WA verzekerd te hebben. Deze verzekering vergoedt schade aan derden, als u schuldig blijkt. Naast een WA verzekering, kunt u ook een dekking afsluiten voor schade aan uw eigen voertuig. Namelijk de beperkt casco dekking, met een dekking voor brand, diefstal, aanrijding met dieren, storm- en ruitschade. Wilt u de meest- uitgebreide dekking, dan kunt u voor een volledig casco -in de volksmond ook wel allrisk- dekking gaan. In dit geval is er ook dekking indien u zelf schade aan het eigen voertuig maakt. Tevens is vandalisme meeverzekerd.
Ook heeft u de mogelijkheid om een schadeverzekering voor bestuurder- en inzittenden mee te verzekeren, eveneens als een rechtsbijstandsverzekering verkeer.
Motorverzekering
De motorverzekering kent dezelfde dekkingen als de autoverzekering, zie bovenstaand. Wel dient er rekening te worden gehouden met een verhoogd diefstalrisico. Er worden vaak eisen gesteld met betrekking tot de beveiliging van het voertuig. Dit is per verzekeraar verschillend.
Ook kunt u een dekking afsluiten voor uw motorkleding, en helm. Eventuele accessoires dienen apart te worden meeverzekerd.
Bromfietsverzekering
Een brommer verzekeren is verplicht, volgens de WAM. U dient het voertuig minimaal WA verzekerd te hebben. Veel bestuurders van bromfietsen zijn onder de 24. Het is dan ook zaak om de dekking van uw verzekering goed te controleren.
Oldtimerverzekering
Vaak wordt er met oldtimers niet veel gereden. Om deze reden bieden veel verzekeraar een oldtimerverzekering, speciaal afgestemd het gebruik van het voertuig. De premie is relatief laag, aangezien er weinig kans op schade is in verband met het weinige kilometrage.
Toch kan een oldtimer relatief veel waarde vertegenwoordigen. Zorg om deze reden voor een taxatierapport, en een volledig casco dekking. Ook als u niet in het voertuig rijdt, kan er namelijk schade ontstaan. Denk aan brand, of diefstal van uw geliefde oldtimer.
Overig
Bovenstaande verzekeringen zijn de meest-voorkomende. Echter, zijn er situaties waarbij er aanvullende verzekeringen nodig zijn. Denkt u bijvoorbeeld aan een caravanverzekeringen. Of een ongevallenverzekering voor u als persoon. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen. Onze contactgegevens treft u op de contactpagina.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking van Sara van Poencoach.